Domácí úkol
První setkání s mými klienty probíhá vždy stejně - varováním.
POZOR: opravdu neprodávám zázračné pilulky, je to tvrdá práce, budeme měnit životní styl, denní režim, atd... A to bolí. Bolí to, protože to jsme nuceni vyjít z naší komfortní zóny.
Chce to energii, čas, pozornost. Chce to odvahu změnit to, co jsme zvyklí dělat posledních několik let. Chce to poctivě udělat všechny úkoly, které nám postupně pomáhají měnit zajetý režim.
Reakce, jsou různé. Ty, které nemají mnoho šancí na úspěch jsou ty následující:
- Tak to nepůjde, protože já jsem zvyklá dělat to, to, to a taky to. Vždycky jsem to tak dělala.
- Takhle asi ne, protože můj partner...
- Nejde mi to - co s tím uděláte?
- Vymyslete něco jiného, co půjde lehce.
- To je sice zajímavé, co říkáte, ale moje děti, jsou zvyklé na...
- Ty domácí úkoly jsem sice neudělala, ale klidně můžeme pokračovat dál.
Odpověď je nasnadě: "Ano, máte pravdu, nepůjde to." Ušetřete tedy svůj čas, peníze a přečtěte si článek Hubnutí a správné načasování.
Tady jsou reakce klientů, které vítězí:
- Ty jo, to je fakt padlý na hlavu!
- No... domácí úkoly v mým věku. A vážně je budete kontrolovat? To bude sranda :)
- Teda je to divný, ale konec konců proč ne - jdu do toho.
- Už se nemůžu dočkat, co si na mě zase vymyslíte!!
Jak píšu v úvodu do svého Výživového poradenství - mým cílem není prodávat ryby. Mým cílem je naučit mé klienty rybařit. Tzn. pochopit to, jak lidské tělo funguje ve vztahu k jídlu. Co patří na náš talíř, abychom si dlouhodobě udrželi váhu, kterou chceme. Abychom se konečně přestali chovat nesmyslně - neustále dokola dělat něco, co dělat nechceme a o čem víme, že nám dlouhodobě neprospívá. A děláme to posledních 5 / 15 / 25 let:
a) jíme ty špatné potraviny, i přes to, že jsme si řekli, že už to jíst nebudeme (od zítřka končím)
b) vím, že mi to dlouhodobě nedělá dobře (je to ten přesně ten důvod, proč nemůžu zhubnout)
NÁVRH: Zkuste jeden z domácích úkolů, na kterém pracuji se svými klienty. Po dobu 5 dnů pište seznam. Seznam bude obsahovat POUZE jídla o kterých si myslíte, že je nemáte jíst. Je jedno z jakého důvodu, prostě víte, že to jídlo by na váš talíř nemělo patřit.
Seznam bude mít 3 sloupečky: 1. Datum a čas / 2. Název špatné potraviny / 3. Situace, při které tuto potravinu konzumuji
Je důležité mít u sebe vždy něco na zápis a řídit se pravidlem "Co do pusy, to zapsat - ihned!". Večer už to totiž nikdy nedáte dohromady. A my potřebujeme vidět otisk skutečnosti černé na bílém.
Co zjistíte? Výsledky jsou mnohdy překvapivé:
- Rozvrh: zjistíte, že každý den přesně v daný čas ujíždíte na dezertu. Nebo že TO jíte mnohem častěji, než jste si vůbec kdy uvědomili.
- Konkrétní potravina: zjistíte, že máte jednu konkrétní potravinu, které nemůžete odolat (a to v kterýkoli čas).
- Situace: zjistíte, že vaše jezení je navázané třeba na šéfa - vždycky když vyjdete z jeho kanceláře, musíte se uklidnit. Nebo se musíte odměnit. Nebo je to nezbytné na nervy.
Pamatujte, že naše tělo reflektuje 80% naší denní činnosti. Proto na ulici rozeznáte Arnolda Schwarzeneggera od zápasníka sumó nebo od gymnastky - každý z nich se denně z 80ti procent věnuje tomu, co formuje jeho tělo. Chceme-li změnit naše tělo, musíme změnit naše denní návyky.
Můžeme začít společně anebo zkuste online kurz - vlastním tempem v pohodlí domova.
ONLINE KURZ Jak na zdravé hubnutí